Page Rank Check
[close]

Photoshop: Enhance Photo


Hi semua, hari ni biskoot sibuk jadi tutorial ini telah dischedulekan. Mungkin saat kamu baca tutorial ini, biskoot dah pun pegi Korea jauh (macam cerita sedey pula). Sinopsis tutorial kali ni, teknik enhance photo boleh tukarkan gambar yang kurang menarik menjadi gambar yang lebih umphh. Teknik ni boleh naikkan keanggunan seri kat gambar. Tips, jangan gunakan gambar yang gelap, terangkan dahulu gambar yang nak edit. Tutorial ini akan tunjukkan cara untuk cantikkan foto. Kredit gambar dari blog Lyla dan Catt.


1. Macam biasa buka gambar nak edit dulu, klik File > Open (Ctrl + O). Pilih gambar dan klik Ok.


2. Duplicate layer, klik Layer > Duplicate Layer. Popup keluar, klik Ok.


3. Adjust skit gambar tu, klik Image > Adjustments > Auto Levels. Buat yang serupa untuk Auto Contrast dan Auto Color.


4. Sekarang kita pegi the curve kat damansara pula (gurau je..), klik Image > Adjustments > Curves.


5. Pada drop-down list Presets (biru), pilih Increase Contrast (RGB). Selesai, klik Ok.


6. Bagi tona skit kat gambar tu, klik Image > Adjustments > Photo Filter.


7. Pada drop-down list Filter (biru), biskoot pilih Red untuk tutorial ni . Ikut suka nak guna mana dan klik Ok.


8. Setkan Density (biru) dalam lingkungan 50%-60% dan pastikan Preserve Luminosity bertanda.


9. Seterusnya duplicate layer yang diadjust tadi, rujuk no 2. Klik Filter > Sharpen > Unsharp Mask.


10. Setkan mengikut setting diatas dan klik Ok.


11. Seterusnya blurkan gambar tu, klik Filter > Blur > Gaussian Blur.


12. Setkan nilai sesedap mata memandang. Elok dah kalau edge dalam gambar blur dan gambar jangan terlalu blur (korang mesti blur apa yang biskoot cakap kan? hehe).


13. Setkan blending mode layer tadi ke Soft Light.


14. Setkan opacity layer ke 50%.

Sebelum

Selepas

Sebelum

Selepas

Indeed, biskoot nak sangat tengok perkembangan korang yang mengikuti tutorial dalam blog biskoot ni. Kalau boleh, hantarlah hasil artwork korang ke emel biskoot (emel ada di page Si Biskoot). Biskoot akan pilih dan buat entri khas untuk hasil yang telah korang buat. Ini juga boleh jadi indikator untuk biskoot samada korang faham atau tak. Jika korang ada pertanyaan atau pendapat mengenai tutorial ini, sila tinggalkan di bahagian komen. :)


Kongsi artikel ini dengan kawan di Facebook, tekan butang 'Like'. TQ. :)

Skip to comment form | 10 Comments:

El Soraya said on Wednesday, May 26, 2010

STYLEEEEEEEEEEEEEEE! xD

yg kucing tu smart :D

zaimmmmmm, buat tutorial bokehhhhhhh. bole tak bole tak boleh tak?

.yANa. said on Wednesday, May 26, 2010

waaahhhh..teror lah..thumbs up;;)

Cpija said on Wednesday, May 26, 2010

adei, mkin cute kucing tu.. ;;)

edora deon said on Wednesday, May 26, 2010

coooooolll !

zaim dah dua orang request bokeh nie hee :D .

M. said on Wednesday, May 26, 2010

macamkenal gambar itu.

hasni said on Friday, May 28, 2010

nnt la akak baca tutorial ni
komen dl
huahua
wei nk g korea ke??
lama xjenguk xtau apa cer ni

hafiz said on Saturday, May 29, 2010

cantik biskoot..jatuh hati aku ngan blog ko;)

Biskoot said on Saturday, May 29, 2010

@lyla - tq lela, bokeh masih dlm kiv. rekues lain bole tak? hehe.

------------------------------

@yana - sapa yg blh buat tutorial ni lg terer. terer pasal blh faham apa yg biskoot trangkan. haha.

------------------------------

@cpija - bkn kucing saya. kucing org len tu.

------------------------------

@edora - oo ko la yg anta rekues kt formspring aku tu ye.. huhu

------------------------------

@mkay - tnya lela. dia bg pinjam.

------------------------------

@hasni - fuyoo lama kak hasni xbuka blog. congrats ye dgn kjayaan akak. fewitt.

------------------------------

@hafiz - tenkiu2. datang la lagi ye.

Ujang said on Sunday, May 30, 2010

cool. jugak.
macam dah xade ayat lain.
hahaha

Ujang said on Sunday, May 30, 2010

berjaya menyiapkan tutorial.
http://sepastik.blogspot.com/2010/05/tutorial-enhance-photo.html

hahaha.

Post a Comment

Jangan segan-segan untuk tanya soalan @ luahkan pendapat. Tuan blog ni tak makan orang. Dia makan nasi pattaya & minum air horlick je. Tinggalkan link terbaru supaya tuan blog boleh melawat semasa sesi terjahan beliau berlangsung. Gunakanlah smiley yang ada dengan serakusnya. :)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X
=(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x(
:-t b-( :-L x( =))


Newer Post Older Post Home