Page Rank Check
[close]

Photoshop: Color Range


Hi semua, biskoot jarang update dah sekarang. Sekarang banyak sangat borang kena isi seperti borang maklumat diri, borang kesihatan, borang kahwin dan juga borang yang boring diisi. Biskoot percaya ramai yang nak masuk IPT tengah sibuk isi borang, tak kisah lah 'Institut Penari Tango' ke, 'Ini Polis Trafik' ke, 'I Perut Tough' ke semuanya tengah buat-buat sibuk.

Bila tengok ada orang follow blog ni, tinggalkan jejak dekat entri & chatbox, membuatkan biskoot rasa sayu tilu (eh? band tilu!) melihat keadaan blog yang tidak berupdate. Jadi ini adalah tutorial simple untuk korang. Tutorial ini akan tunjukkan cara guna tool color range.


1. Klik File > Open (Ctrl + O). Buka gambar yang nak digunakan, teknik ini memerlukan gambar yang kontra seperti gambar yang menggunakan green atau blue screen.


2. Klik Select > Color Range.


3. Color Range: a. Fuzziness, adjust kontra warna yang dipilih samada nilai rendah (soft) atau sebaliknya. b. Tool dikiri, akan memilih warna yang baru. Tool ditengah, akan tambah warna yang dipilih kedalam selection. Tool dikanan akan buang warna yang dipilih daripada selection. c. Bahagian yang berwarna putih adalah bahagian yang akan dipilih dan hitam adalah sebaliknya.


4. Klik pada warna putih dalam gambar tersebut, perhatikan yang bahagian putih (Color Range) telah berubah kerana warna putih telah jadi warna pilihan.


5. Naikkan Fuzziness ke nilai yang lebih besar sedikit demi sedikit supaya selection menjadi lebih kontra.


6. Seterusnya klik Ok setelah selesai. Korang boleh copy dan paste menjadi layer baru dan letak Styles: Color Overlay supaya nampak lebih menarik. Korang perlu select area yang nak digunakan dahulu sebelum menggunakan tool Color Range supaya warna yang korang pilih tu tak melibatkan warna yang sama pada bahagian lain.

Sebelum

Selepas

P/S - Sumber gambar dari Edora.


Kongsi artikel ini dengan kawan di Facebook, tekan butang 'Like'. TQ. :)

Skip to comment form | 19 Comments:

El Soraya said on Tuesday, June 22, 2010

haha nnt edora bole aa guna ni tuk buat background blog dia

Biskoot said on Tuesday, June 22, 2010

eh, lupa bgtau edora.. gune pic dia ni.. kekekeh. :p

edora deon said on Tuesday, June 22, 2010

thee :D .great .love tu nampak bercantum :D

Anonymous said on Wednesday, September 29, 2010

dik biskoot..dulu2 punya tutorial dah buang ke?akak nak wat tutriol gambar power rangers yang dia sorang2 je ader kaler tuh..hehe nanti bagitau ye

Anonymous said on Thursday, September 30, 2010

salam saya sangat minat nak mempelajari photoshop, iiena_am58@yahoo.com

hamzah ian said on Sunday, October 17, 2010

seyes gua tak reti.. har har har

Vanilla Espresso said on Monday, October 25, 2010

halooo...mr biskoot cantik blog u nie..I like it..pandai nya u buat segala macam dalam blog u nie...I tak pandai macam cu..i juzzz tau tulis je..hhihihi..if ada masa terjah lah my blog ...wokehhh adioss

Boonto said on Saturday, November 06, 2010

salam biskoot. blog smakin mantap. hehe

aleh si kaki alien said on Monday, November 15, 2010

blog pujaan . thniah biscoot . :)

Liiyana ♥ said on Monday, December 27, 2010

budakurus-yg-jahat.blogspot.com

zonfoe said on Sunday, May 08, 2011

salam biskoot,
gempak r blog nie....lawa kowt...
sy masih baru dalam dunia blog nie....tlg la ajar berblog eh......nie blog ak, lau boley, kongsi2 la ilmu yg ada....ak masih mentah lg nie...huhu....tq..nice blog...

http://hidupaku-zackwan.blogspot.com

Mr N said on Friday, July 29, 2011

Some people tempt to keep their knowledge to theirself..but you are not. And i thank you fot that.Congratulation and good luck with your study..

ayampenyek said on Friday, October 14, 2011

menarik tutorial :D

Alynn Nyzaa said on Monday, June 04, 2012

nice blog..done follow ur blog -480- (:

Anonymous said on Friday, March 15, 2013

Hі i аm κаvіn, its my first ocсasiοn to commentіng anуplаce,
ωhen i read this ρагagгaρh i thοught і cоulԁ alsο create cοmment due tο
this sеnsiblе pοѕt.

my web blog ... dentysta wroc_aw

Anonymous said on Thursday, May 16, 2013

Hi there colleagues, good piece of writing and fastidious urging
commented at this place, I am in fact enjoying by these.



Here is my website - vakantiehuisje huren

Anonymous said on Thursday, May 16, 2013

This design is wicked! You certainly know how to keep a reader amused.
Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost.

..HaHa!) Wonderful job. I really enjoyed what you
had to say, and more than that, how you presented it.

Too cool!

Here is my site :: vakantiewoning frankrijk

Qaisyara Raihana said on Saturday, May 18, 2013

thanks for the tutorial. nak cube la nanti. >.<

http://bloggadisbrutal.blogspot.com/

sakuraariela said on Thursday, May 30, 2013

Assalamualaikum... hai awk... sy suka baca blog awk... nice and keep it update... ^_^

#blogwalking....

Post a Comment

Jangan segan-segan untuk tanya soalan @ luahkan pendapat. Tuan blog ni tak makan orang. Dia makan nasi pattaya & minum air horlick je. Tinggalkan link terbaru supaya tuan blog boleh melawat semasa sesi terjahan beliau berlangsung. Gunakanlah smiley yang ada dengan serakusnya. :)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X
=(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x(
:-t b-( :-L x( =))


Older Post Home