Page Rank Check
[close]

Photoshop: Teks 3D


Hi semua, selamat hari ahad biskoot ucapkan. Sebelum tu, biskoot nak ucapkan berbanyak terima kasih kepada bro Ariff yang menyenaraikan blog ini sebagai blog terkacak dalam entri beliau disini. Kalau blog dah kacak, tuan blog kacak ke tak? hah itu yang menjadi persoalan sekarang haha (lupakan ayat ini selama-lamanya). Teks 3d dah ada banyak cara orang boleh hasilkan. Kalau guna software Illustrator lebih senang, tapi camna pula nak buat guna Photoshop?. Tutorial ini akan tunjukkan cara untuk hasilkan teks 3d.


1. Buat satu kanvas baru, klik File > New (Ctrl + N).


2. Gunakan setting kanvas seperti diatas.


3. Setelah kanvas baru dibuat, klik pada Horizontal Type Tool.


4. Gunakan setting teks seperti diatas.


5. Seterusnya tulis apa-apa perkataan pada kanvas contohnya Biskoot (wow market nama biskoot nih haha).


6. Klik butang mouse kanan pada layer teks yang dihasilkan dan klik Convert to Shape.


7. Seterusnya kita akan adjust permukaan teks tersebut, klik Edit > Transform Path > Skew. Korang boleh juga guna Distort atau Perspective.



8. Contoh permukaan teks yang biskoot dah adjust.


9. Ini step paling penting, korang kena ikut dengan betul. Klik pada layer teks tersebut, dan tekan Ctrl + J untuk duplicate teks dan tekan arrow keyboard kebawah. Lakukan step ni berulang kali untuk hasilkan thickness yang korang nak, contoh diatas biskoot duplicate 10 layer.


10. Contoh diatas ni pula, biskoot duplicate 20 layer.


11. Nak adjust kaler teks, double klik pada petak hitam di sebelah layer tersebut. Contoh diatas telah diapplykan pada layer yang teratas sekali, jadi kita akan nampak permukaan teks kebawah. Pasal kita duplicate pastu tekan arrow bawah. Kalau nak permukaan keatas kita duplicate pastu tekan arrow atas, kalau buat camni tak perlu teruskan step yang ke12.


12. Jadi untuk hasilkan permukaan teks yang keatas, klik pada layer teks yang terbawah sekali dalam panel layer dan ubah kalernya. Kalau kita tengok memang takde perubahan pasal layer teks tu ada kat lapisan yang paling bawah sekali.


13. Jadi kita drag layer tu, klik pada layer dan bawakan dia pada area yang berwarna tu tetapi jangan lepas. Sebab bila kita drag layer dan tarik keatas (bahagian berwarna), panel layer akan secara otomatiknya akan skroll keatas.


Tadaa! Akhirnya jadi juga setelah teks yang kat bawah sekali dinaikkan diatas. Seterusnya korang nak merge layer atau ubah bagi lagi cantik terpulang pada kreativiti korang. Contoh teks 3d yang biskoot dah adjust ada pada permulaan tutorial ni. Jika kamu ada pertanyaan atau pendapat mengenai tutorial ini, sila tinggalkan di bahagian komen. :)


Kongsi artikel ini dengan kawan di Facebook, tekan butang 'Like'. TQ. :)

Skip to comment form | 23 Comments:

r-mean said on Sunday, May 30, 2010

nice tutorial

Emora Valeria said on Sunday, May 30, 2010

terima kasih untuk tutorial ni!

Ahmad Tajuddin Abdullah said on Sunday, May 30, 2010

smart la template blog nih...ape link dia r kalu nak download??

Miro Armyrule said on Sunday, May 30, 2010

oh trimas dgn tutor ini..den tgh baru nak berjinak2 ngan PS

Biskoot said on Sunday, May 30, 2010

@r-mean - tenkiu, jemput tgk tutorial lain ye. ;)

--------------------------------

@emora - sama2, jemput jg utk baca tutorial yg sebelum ni.

--------------------------------

@tajudin - link nak download apa? :-/

--------------------------------

@armyrule - welkam. biskoot tjk step-by-step ni. klu ada xfaham blh tanya. :)

Nick said on Sunday, May 30, 2010

GOOD POST bro =)

kenwooi said on Sunday, May 30, 2010

nice =)

Biskoot said on Sunday, May 30, 2010

thx both of u guys. :)

hoay said on Sunday, May 30, 2010

nice ;)

Ahmad Tajuddin Abdullah said on Sunday, May 30, 2010

nak download template cam yg ko guna nih....smart wehh...;;)

Biskoot said on Monday, May 31, 2010

@hoay - tq miss hoay. :D

------------------

@tajudin - err, template ni exclusive made punya. tp klu bro tajudin nak template lebih kurang macam ni, boleh search kat google. pastu bolehlah edit mana2 yg patut. :)

chybee said on Monday, May 31, 2010

mmg terbaik la dari biskoot!

♥ana centap♥ said on Monday, May 31, 2010
This comment has been removed by the author.
♥ana centap♥ said on Monday, May 31, 2010
This comment has been removed by the author.
EDDY DY said on Friday, June 04, 2010

memang aku kagum ngan layout dan penampilan blog nih..dah la cepat loading, tak sesak cam blog aku...clour hitam oren nih cun bebenor la...Tahniah..!!!

Biskoot said on Thursday, June 10, 2010

@chybee - tq kak. hehe. :)

----------------------------

@ana - huh? apo yg diremovekn.. :D

----------------------------

@eddy - tq eddy. jenguk2 la slalu blog ni ya.

SD said on Thursday, June 10, 2010

x lama lagi popular la blog nie...boleh la jd niche blog pasni.....dpt bisnes online cam cik rohaizad....

yahaya said on Saturday, June 12, 2010

nak buat tutorial photoshop ni susah juga...jarang jumpa blog photoshop

Biskoot said on Saturday, June 12, 2010

@sd - insyaAllah.. :)

---------------

@yahaya - erm, betul juga tu. kena buat tutorial yang mudah untuk semua orang ikut.

MC said on Tuesday, June 15, 2010

Haha bro thanx r memang mantap bro...
susah nak cari belog tutorial macam ni dlam bahse melayu...aku try buat gne lman blog mat saleh haram tak jadi...try ko nyer lak sekali da jadi...many300x thanx!

Biskoot said on Thursday, June 17, 2010

sama2.. tak byk tutorial photoshop dlm bahasa melayu. sama2 kita belajar photoshop, biar semua celik photoshop. hehe

Anonymous said on Thursday, December 02, 2010

boleh jgak convert pda smart object, pastu tkan alt n arrow key tak kisah arah mana suka,..^^

comot's said on Monday, February 28, 2011

=))

Post a Comment

Jangan segan-segan untuk tanya soalan @ luahkan pendapat. Tuan blog ni tak makan orang. Dia makan nasi pattaya & minum air horlick je. Tinggalkan link terbaru supaya tuan blog boleh melawat semasa sesi terjahan beliau berlangsung. Gunakanlah smiley yang ada dengan serakusnya. :)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X
=(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x(
:-t b-( :-L x( =))


Newer Post Older Post Home