Page Rank Check
[close]

Photoshop: Teknik Masking


Hi semua, nasib baik biskoot sempat update ini blog. Pada pemenang Teka-Tekuk yang lepas, tahniah diucapkan dan yang tak sempat tu cuba lagi untuk yang akan datang. Biskoot ada dapat soalan dari seorang pelawat kat Formspring, katanya mana pegi tutorial-tutorial yang lepas. Jawapannya, biskoot akan pos semula tutorial yang lepas dan ianya lebih mudah nak follow. Kalau kamu ada rekues tutorial atau soalan merapu menarik silalah hantar ke Rekues (Formspring). Tutorial ini akan tunjukkan cara menggunakan teknik masking. Kredit gambar dari blog Edora. :)

 

1. Buka gambar yang kamu nak guna, klik File > Open (Ctrl + O). Cari gambar kamu dan klik Ok.


2. Pastikan pada panel layer, layer Background telah dipilih.


3. Klik pada Layer > Duplicate Layer. Klik Ok bila keluar popup.


4. Pada layer Background copy, klik Image > Adjustments > Desaturate (Shift + Ctrl + U).


5. Klik pada button bulat seperti imej diatas untuk applykan masking pada Background copy.


6. Pastikan kamu mendapat seperti ini setelah tekan butang masking.


7. Klik pada Brush Tool.


8. Klik pada arrow (kebawah) seperti imej diatas. Klik arrow (merah) dan Reset Brushes.


9. Klik pada arrow (kebawah) sekali lagi, pilih saiz brush yang sesuai.


10. Pada layer Background copy, klik pada bahagian merah (tukar kepada putih-hitam) dan seterusnya bahagian biru (shuffle kepada hitam-putih).


11. Seterusnya kalerkan pada bahagian yang nak berwarna.


12. Jika kamu lihat, ada sikit area yang terkaler. Kat part tu kita boleh touchup semula.


13. Klik pada bahagian merah (shuffle kepada putih-hitam).


14. Untuk area kecik tu, kamu perlu zoom supaya touchup lebih kemas. Klik pada Zoom Tool.


15. Hasil touchup pun dah selesai. Kalau ada bahagian berkaler yang kamu terbrush semasa touchup, tukarkan semula pada panel colour ke hitam-putih.

Sebelum

Selepas

So inilah hasilnya, dengan menggunakan teknik masking ni kamu boleh buat banyak cara contohnya iklan H1N1 gelombang kedua yang ada orang merah dan hitam. Ikut kreativiti kamu dan selamat bermasking. Jika kamu ada pertanyaan atau pendapat mengenai tutorial ini, sila tinggalkan di bahagian komen. :)


Kongsi artikel ini dengan kawan di Facebook, tekan butang 'Like'. TQ. :)

Skip to comment form | 12 Comments:

Ujang said on Sunday, May 23, 2010

haha. kau curi pic edora dengan izin atau tidak?

Biskoot said on Sunday, May 23, 2010

mestilah dgn izin, bro ujang. :)

Ummi Hanie said on Sunday, May 23, 2010

adeh...
sy baru je brjinak2 dgn photoshop ni..baru dpt buat sikit pun dah hepi giler..:)

edora deon said on Sunday, May 23, 2010

ujang sudah mintak izin laa hee ;;)

Biskoot said on Monday, May 24, 2010

@cik umie - bagus2. berlatih banyak kali ya. practice makes perfect. kalau ada apa2 yang tidak faham tentang tutorial ini, boleh la tanya. :D

-------------------------

@cik edora - ha.. betul kan edora?! btul,btul,btul..

rizputra7 said on Monday, May 24, 2010

:)nice entry bro...banyakan lagi tuto photoshop..aku memang minat photoshop nie

farysa said on Monday, May 24, 2010

betol2.wt byk2 lagi tutorial yer
=)

xuen adyla said on Tuesday, May 25, 2010

u r back...crispy :D

Biskoot said on Tuesday, May 25, 2010

ok guys, support biskoot ya. ;;)

Fadhli Anas said on Sunday, June 06, 2010

terbaik!

Anonymous said on Monday, June 14, 2010

thank u so much... saya memang dah lama nak blaja wat pic jadi camni.. dah try and berjaya.. suke sgt.. thanks again...http://us.i1.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/11.gif

Biskoot said on Thursday, June 17, 2010

@fadhli - jgn cakap camtu, segan ah.. hehe

-----------------

@anon - sama2. lain kali tinggalkn link ya. :)

Post a Comment

Jangan segan-segan untuk tanya soalan @ luahkan pendapat. Tuan blog ni tak makan orang. Dia makan nasi pattaya & minum air horlick je. Tinggalkan link terbaru supaya tuan blog boleh melawat semasa sesi terjahan beliau berlangsung. Gunakanlah smiley yang ada dengan serakusnya. :)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X
=(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x(
:-t b-( :-L x( =))


Newer Post Older Post Home