Page Rank Check
[close]

Photoshop: Lomo Effect


Hi semua, minggu ni mungkin minggu produktif bagi biskoot dalam menghasilkan entri-entri baru jadi jangan terlepas ya. Sedang biskoot menerjah blog, terminat pula dengan blog cik Izan bila baca tajuknya 'ketuk keybod pun boleh'. Bunyinya lebih kurang macam iklan rejoice, 'guna jari pun boleh' hehe. Dalam entri  terbarunya, beliau bercerita tentang piano maya dan bagi sesiapa yang mempunyai bakat bermain instrumen sila isi form bakal suami beliau hehe. Sinopsis tutorial lomo effect, dapat menghasilkan seakan-akan efek lomografi yang terdapat pada kamera dslr atau kata lain, cara murah nak dapat efek lomo, huhu. Tutorial ini akan tunjukkan cara untuk menghasilkan efek lomo.


1. Buka gambar yang nak digunakan, klik File > Open (Ctrl + O) dan klik Ok.


2. Pastikan layer Background dah dipilih.


3. Duplicatekan layer tersebut, klik Layer > Duplicate Layer dan klik Ok.


4. Seterusnya pada layer baru duplicate tadi, klik Image > Adjustments > Color Balance (Ctrl + B).


5. Klik pada Shadows (merah) dan setkan menggunakan setting seperti imej diatas.


6. Klik pada Midtones (biru) dan setkan menggunakan setting seperti imej diatas.


7. Klik pada Highlights (kuning) dan setkan menggunakan setting seperti imej diatas dan klik Ok setelah selesai.


 8. Gambar kamu akan mendapat hasil lebih kurang camni.


9. Klik pada Rectangular Tool.


10. Setkan tool menggunakan setting seperti imej diatas.


11. Pada hujung kiri paling atas, klik dan drag ke... (terus baca no 12).


12. Hujung kanan paling bawah dan lepaskan butang mouse.


13. Seterusnya, pilih layer shape yang telah dihasilkan dan klik pada Path Selection Tool.


14. Select keseluruhan layer shape tadi untuk aktifkan semua point yang ada pada shape tersebut (klik gambar untuk besarkan).


15. Setelah semua point diaktifkan, klik pada ikon (biru) untuk invertkan ruang kaler pada layer shape.


16. Seterusnya blurkan shape, klik Filter > Blur > Gaussian Blur.


17. Pilih nilai yang sesuai dan klik Ok, pastikan tiada spot hitam di tengah-tengah gambar.

Sebelum

Selepas

Sebelum

Selepas

Imej diatas adalah contoh yang telah diapplykan efek lomo. Hah takkan baca je, try la buat tutorial ni. Kalau kamu pandai, gambar dalam tutorial ni diambil di kolej mana. Pembayangnya, somewhere in UM hehe. Jika kamu ada pertanyaan atau pendapat mengenai tutorial ini, sila tinggalkan di bahagian komen. :)


Kongsi artikel ini dengan kawan di Facebook, tekan butang 'Like'. TQ. :)

Skip to comment form | 15 Comments:

Khatijah Hamid said on Monday, May 24, 2010

suke suke :D thanks zaim !

edora deon said on Monday, May 24, 2010

zaim nak request effect fisheye bole :D .

alaa aku tau sangat itu kk12 :)) rindu pulak .

Biskoot said on Monday, May 24, 2010

@cik catt - tq. klu ada apa2 soalan, sila btanya. :)

------------------

@cik edora - ok, next post aku buat fisheye effect. psst, gambar kk12 tu saja je guna. ilangkan rindu. hehe.

Nisa A. said on Monday, May 24, 2010

thanksssss~ nanti nak try =)

Cpija said on Monday, May 24, 2010

waaa.. best2. nak try ni. tnx!

amoi said on Monday, May 24, 2010

cara kita sama? :))
tapi kadang pakai gak Actions. malas nak buat manual ;))

neodmarco said on Monday, May 24, 2010

Salam2 bro,aku nak bertanya apakah software yang aku kena ada untuk buat mcm ni? aku cuma dengar sikit2 pasal photoshop ni,tapi bila aku tengok ada banyak sangat cs3,cs4,cs5 dan ntah ape2 lagi aku terus keliru.Apa sebenarnya yang aku kena ada bro dan kat mana nak dapat? klau download yang bukan versi trial ada x? maaf bro pasal banyak sangat tanya,tapi aku memang minat sangat pasal photo-photo ni,cuma belum ada rezeki nak belajar.Salam2.

Biskoot said on Monday, May 24, 2010

@cik nisa - sama2. tgk2 la tutorial yg lain kay. ;)

----------------------------

@cik pija - kalau ada yang tak tau boleh tanya kat komen ni ya. :D

----------------------------

@cik amoi - slalu jg pakai action, itupun klu banyak bende nak buat efek yg sama. :)

----------------------------

@bro neo - wasalam. bagus ptanyaan tu, biskoot mmg suka klu orang yg btul bminat. utk software, gunalah photoshop cs3. sebab tutorial kat dalam blog ni pun guna cs3 & juga kebanyakan blog yang lain. kat tenet skang banyak dah yang portable (bukan versi trial/tak perlu register), lagi2 saiznya kecik dalam 50-60mb dan boleh simpan dalam pendrive. search kat google 'portable adobe photoshop cs3'.

chybee said on Tuesday, May 25, 2010

terbaik la biskoot..lepas ni tulis banyak tutorial lg ye..chybee suke baca bab2 photoshop ni..baru nak start blaja edit gamba kt photoshop..so sangat la tak reti..your tutorial is really helpful for people like me :)

Biskoot said on Tuesday, May 25, 2010

tq cik chybee, geledah la lagi tutorial yang lain. ;;)

hafiz said on Saturday, May 29, 2010

terbaik la biskoot..suke blog kamu..memudahkan mengedit gmbar..nice :D

nuyuEna said on Friday, June 04, 2010

sy suke edit pic..lagi suke ade tutorial lam blog nih...:D..selamat maju en.biskoot..;)

Biskoot said on Thursday, June 10, 2010

@hafiz - eh serupa je ayat tu, huhu. tq krn menyukai blog ini. :)

----------------------------

@nuyuena - terima kasih. :)

pudding pie said on Sunday, June 13, 2010

jenguk2 entry kamu..tergelak pulak ayat entry ni
hehehe..mekasih tolong promote yek =)

kuyhaa bLo_on said on Saturday, December 03, 2011

mantep...izin coba kang.. :))

Post a Comment

Jangan segan-segan untuk tanya soalan @ luahkan pendapat. Tuan blog ni tak makan orang. Dia makan nasi pattaya & minum air horlick je. Tinggalkan link terbaru supaya tuan blog boleh melawat semasa sesi terjahan beliau berlangsung. Gunakanlah smiley yang ada dengan serakusnya. :)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X
=(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x(
:-t b-( :-L x( =))


Newer Post Older Post Home