Page Rank Check
[close]

Photoshop: Shortcut Keys


Hi semua, just untuk inform korang. Dalam tutorial yang lepas-lepas, biskoot ada letak shortcut key dalam kurungan contoh Ctrl + N, Ctrl + O dan sebagainya. Bende alah ni sebenarnya boleh percepatkan proses korang untuk menggunakan photoshop. Sebagai pengguna photoshop, korang kene la hafal sedikit shortcut key tool yang biasa digunakan. Shortcut key yang biskoot tunjukkan boleh didapati dalam pelbagai versi photoshop di Morris-Photographics.

Klik untuk saiz besar - page 1

Klik untuk saiz besar - page 2

Klik untuk saiz besar - page 3

Klik untuk saiz besar - page 4

Cuba korang tekan Ctrl + N. Kalau korang nak tau, simbol '+' tu bukannya korang kena tekan Ctrl, pastu lepaskan Ctrl, tekan N pula. Bukan camtu ya, maksudnya tekan Ctrl diikuti dengan N (jangan lepas Ctrl). Kalau disuruh pula tekan Alt + Shift + Ctrl + S, mahu berbelit jari korang nanti haha. Oh ya bagi pengguna Mac, Ctrl = Cmd dan Alt = Opt. Seperti yang korang tengok, shortcut key ni dalam versi CS3. Korang boleh download dalam bentuk pdf, klik sini (43kb) untuk download. Jika korang ada pertanyaan atau pendapat mengenai tutorial ini, sila tinggalkan di bahagian komen. :)


Kongsi artikel ini dengan kawan di Facebook, tekan butang 'Like'. TQ. :)

Skip to comment form | 6 Comments:

Hasrol Nizam said on Saturday, June 12, 2010

byknye shortcut dia..tak mmpu nk igt semua

A-Y-I-E said on Sunday, June 13, 2010

wahhh terima kasih ya.. sebab sudi berkongsi maklumat ini

btw boleh kamu berkongsi bagaimana ingin membuat navigation bar??

yang guna slice tool tu.. huhhuhuh.. dah boleh buat.. tetapi tak tahu nak letak dalam blog mcm mana..

Biskoot said on Thursday, June 17, 2010

@hasrol - igt yg selalu guna je ye.. biskoot pun tak igt semua. hehe.

-----------

@ayie - sama2. rekues itu biskoot akn pertimbangkn. ;)

♥ balkidz_hunny ♥ said on Thursday, August 12, 2010

nice tutorial bro!
ajar sket camne nak edit gambar nak bg nampak macam guna wide lens :)

~sunflower~ said on Thursday, January 27, 2011

suke bace blog bro...
share la pasal photoshop yg lain bebanyak ek

Anonymous said on Wednesday, May 15, 2013

Why vieωers stіll use to read news paρers when in this
tеchnοlogical globe the whole thing іs еxіstіng on net?


Fеel free tо surf to my blog Same Day Payday Loans

Post a Comment

Jangan segan-segan untuk tanya soalan @ luahkan pendapat. Tuan blog ni tak makan orang. Dia makan nasi pattaya & minum air horlick je. Tinggalkan link terbaru supaya tuan blog boleh melawat semasa sesi terjahan beliau berlangsung. Gunakanlah smiley yang ada dengan serakusnya. :)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X
=(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x(
:-t b-( :-L x( =))


Newer Post Older Post Home